WEKO3
アイテム
黄河流域における小麦粉食文化とその特質 : 山西省の面塑を事例に
https://doi.org/10.32286/0002001487
https://doi.org/10.32286/000200148751cc7313-f2bf-4c55-a2c5-1d219485651f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-06-11 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 黄河流域における小麦粉食文化とその特質 : 山西省の面塑を事例に | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
ID登録 | ||||||||||
ID登録 | 10.32286/0002001487 | |||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||
アクセス権 | ||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||
その他のタイトル | ||||||||||
その他のタイトル | Characteristics of Wheat-based (Flour Food) Culture and in the Yellow River Basin : A Case Study of “Mian Su” in Shanxi Province | |||||||||
言語 | en | |||||||||
著者 |
于, 亜
× 于, 亜
|
|||||||||
概要 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 面塑は黄河流域において人間の食生活と密着しており,古くから食用・慶弔用・供え物用・贈答用と多岐にわたって用いられている。黄河流域の人々の文化は,長い年月とともに多様化し,面塑に精神の安らぎを求め,その芸術化をも追求してきた。本研究は,山西省の面塑を取り上げ,面塑に内包される山西省の生活文化およびその文化的特質を明らかにすることを目的とする。 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
概要 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Mian Su, a form of dough sculpture, has been closely intertwined with human dietary habits in the Yellow River Basin, and has been widely used for various purposes such as food, ceremonial occasions, offerings, and gifts since ancient times. Over the course of many years, the people of the Yellow River Basin have diversified, seeking spiritual solace through Mian Su and pursuing its artistic transformation. This study focuses on the Mian Su of Shanxi Province, aiming to extract its cultural characteristics and examine its creation and transformation processes. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 野間晴雄教授退職記念号 特集:地理学万華鏡─俯瞰・比較と応用 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 2010~13年度日本学術振興会科学研究費基盤研究(A)「環東シナ海・環日本海沿岸域の文化交渉と歴史生態をめぐる学術的研究」(課題番号22242028 研究代表者 : 野間晴雄) | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
書誌情報 |
ja : ジオグラフィカ千里 = Geographica Senri 巻 3, p. 187-205, 発行日 2024-03-02 |
|||||||||
書誌レコードID | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AA12878200 | |||||||||
ISBN | ||||||||||
関連タイプ | isPartOf | |||||||||
識別子タイプ | ISBN | |||||||||
関連識別子 | 9784991119828 | |||||||||
著者版フラグ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | 千里地理学会 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 面塑 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 小麦粉 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 食文化 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 黄河流域 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 山西省 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Mian Su | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Wheat-based (Flour Food) Culture | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Food culture | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Yellow River Basin | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Shanxi Province | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 関西大学 | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | Kansai University |