WEKO3
アイテム
关于《造洋饭书》与《西法食谱》的考察
https://doi.org/10.32286/00028195
https://doi.org/10.32286/0002819513236b17-0a11-428e-bfd1-f452b370035f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
KU-1100-20230331-23.pdf (4.8 MB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2023-04-14 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 关于《造洋饭书》与《西法食谱》的考察 | |||||
言語 | ||||||
言語 | zho | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.32286/00028195 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | An Examination of Zao Yang Fan Shu and Xi Fa Shi Pu | |||||
著者 |
杨, 一鸣
× 杨, 一鸣 |
|||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 53357 | |||||
姓名 | Yang, Yiming | |||||
概要 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | After the Treaty of Nanking was signed in 1842, China entered a period of fiveport trade. A great number of foreigners poured into China, not only missionaries and diplomats, but also average people, who came to China and brought their customs with them. During the end of the 19th century, many western restaurants appeared in Guangzhou and Shanghai. Due to the dietary needs of Westerners, and the fact that native cooks unable to speak English, many cookbooks were published and written in Chinese. The focus of this work is on two western cookbooks, Zao Yang Fan Shu and Xi Fa Shi Pu, which were published by The American Presbyterian Mission Press in the late Qing dynasty. Based on the previous research and using some of the latest literatures, the problems of the authors, versions, writing styles and methods of translating are discussed in this paper. By comparing the two cookbooks, we can understand their features. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 内田慶市教授古稀記念号 | |||||
書誌情報 |
東アジア文化交渉研究 = Journal of East Asian cultural interaction studies 巻 14, p. 317-328, 発行日 2023-03-31 |
|||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 18827748 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12327433 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 関西大学大学院東アジア文化研究科 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 《造洋饭书》 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 《西法食谱》 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 美华书馆 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食谱 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Zao Yang Fan Shu | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Xi Fa Shi Pu | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | The American Presbyterian Mission Press | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Cookbook | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 関西大学 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Kansai University |