WEKO3
アイテム
アミノ糖類の立体異性体識別:エナンチオマー標識ホスト法 を用いるキラル認識FABマススペクトロメトリー
http://hdl.handle.net/10112/5990
http://hdl.handle.net/10112/599093380fe7-5fa5-4055-8772-902961c3e594
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KU-1100-20000000-05.pdf (472.9 kB)
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Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2012-02-02 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | アミノ糖類の立体異性体識別:エナンチオマー標識ホスト法 を用いるキラル認識FABマススペクトロメトリー | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Stereoisomer Discrimination of Some Amino Sugars: Chiral Recognition FAB Mass Spectrometry Coupled with the Enantiomer-Labeled Host Method | |||||
著者 |
澤田, 正寛
× 澤田, 正寛× 西脇, 剛× 山岡, 寛史× 山田, 等× 高井, 嘉雄× 荒川, 隆一 |
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著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 26962 | |||||
姓名 | Sawada, Masami | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 26963 | |||||
姓名 | Nishiwaki, Tsuyoshi | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 26964 | |||||
姓名 | Yamaoka, Hiroshi | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 26965 | |||||
姓名 | Yamada, Hitoshi | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 26966 | |||||
姓名 | Takai, Yoshio | |||||
著者別名 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 26967 | |||||
姓名 | Arakawa, Ryuichi | |||||
概要 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | FAB mass spectrometry coupled with the host-guest complexation method was used to distinguish some amino sugars (1-8) including glucosamine, galactosamine, and mannosamine, etc. The method characteristically used a 1:1 mixture of the chiral crown ether host whose enantiomer was isotopically labeled. Diastereomer differentiation of a given amino sugar salt (G+) was simply measured with a given host pair (A or B) (HRRRR:HSSSS-d6=1:1) from the peak intensity ratio of the two diastereomeric host-guest complex ions as I[(HRRRR+G)+]/I[(HSSSS-d6+G)+]≡IRIS (abbreviation). The stereoisomer differentiation was performed by the IRIS values in the range from 0.4 to 2.0 (for the use of the host pair A) and from 0.4 to 3.4 (for the use of the host pair B). The five underivatized amino sugar hydrochloride salts (1-5) were successfully differentiated using the present chiral recognition FAB mass spectrometry. The stereoisomer-(13C)-labeled guest method was also presensed to evaluate their relative complexation abilities. | |||||
書誌情報 |
Journal of the Mass Spectrometry Society of Japan 巻 48, 号 3, p. 231-237, 発行日 2000 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13408097 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA1254271X | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | Mass Spectrometry Society of Japan | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Chiral recognition | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Host-guest complex | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Amino sugar | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Chiral crown ether | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Deuterium labeling | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Carbon-13 labeling | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | FAB mass spectrometry | |||||
出版者(他言語) | ||||||
値 | 日本質量分析学会 |