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  1. 1100 学部・機構・専門職大学院
  2. 社会学部
  3. 関西大学社会学部紀要
  4. 第43巻 第1号

食雑誌の内容分析 : 文字篇

http://hdl.handle.net/10112/00021892
http://hdl.handle.net/10112/00021892
26b07f48-7e9c-4a60-88ff-6e61c0de5b62
名前 / ファイル ライセンス アクション
KU-1100-20111110-03.pdf KU-1100-20111110-03.pdf (791.7 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-12-03
タイトル
タイトル 食雑誌の内容分析 : 文字篇
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
その他のタイトル
その他のタイトル A Content Analysis Study of Food Magazine Text
著者 常木, 暎生

× 常木, 暎生

WEKO 42867
e-Rad 90163857

常木, 暎生

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 42868
姓名 Tsuneki, Teruo
概要
内容記述タイプ Other
内容記述 食に対する関心が高まっている今日、メディアの中で食はどのように取り上げられているのであろうか。本研究では、食雑誌における文字部分ではどのようなカテゴリーが取り上げられているかを、内容分析によって明らかにすることが目的である。その結果、料理がもっとも多く登場しているのは、食雑誌という性格から当然であろう。次に多いのは作り手であるシェフに関する記述である。さらに食材もかなり多く記述されている。写真篇と同様に、食雑誌は単にお店、料理だけではなく、作り手、食材など、現代社会における食文化への関心の広まりが反映されている。
概要
内容記述タイプ Other
内容記述 How is the food looked at by the media today given that the concern about food is increasing these days? The purpose of this study is to clearly categorize and show food magazine text using the content analysis. It was found that the text of dishes were the most numerous in food magazines. The next most common text were those of the chefs who made these dishes. The text of cooking ingredients were also quite numerous. From the analysis of the text, it can be said that food magazines reflect the food culture in the modern society (for example, eating out at restaurants) by not only showcasing prepared dishes but also their creators and the cooking ingredients used.
書誌情報 関西大学社会学部紀要

巻 43, 号 1, p. 133-145, 発行日 2011-11-10
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 02876817
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00046982
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者
出版者 関西大学社会学部
キーワード
主題Scheme Other
主題 食文化
キーワード
主題Scheme Other
主題 食雑誌
キーワード
主題Scheme Other
主題 料理人
キーワード
主題Scheme Other
主題 食材
キーワード
主題Scheme Other
主題 料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 関西大学
キーワード
主題Scheme Other
主題 food culture
キーワード
主題Scheme Other
主題 food magazine
キーワード
主題Scheme Other
主題 chef
キーワード
主題Scheme Other
主題 cooking ingredient
キーワード
主題Scheme Other
主題 dish
キーワード
主題Scheme Other
主題 Kansai University
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