@article{oai:kansai-u.repo.nii.ac.jp:00011561, author = {芝田, 隼次 and Shibata, Junji and 徳永, 宏 and Tokunaga, Hiroshi}, issue = {2}, journal = {化学工学論文集}, month = {Mar}, note = {溶媒浮選法により水溶液中のモノクロロベンゼン, トリクロロベンゼンおよびナフタリンの除去を行うとともに, 除去機構のモデル化を行い, 解析より得られた除去率の計算値と実験値を比較検討した.どの有機物も蒸気圧が低く, 疎水性なので, 高い除去率で水相から除去できた.有機物による除去率の相違は, 界面活性の違い, あるいは気液界面での吸着量の違いに起因していることが明らかになった.除去機構のモデルでは, 水相中の有機物は気泡およびカラム上層の有機溶媒への移動により除去されると仮定し, 3種の有機物の除去率を計算して実験値と比較検討した.さらに, 解析から気泡および有機溶媒への移動によって除去される有機物の量の割合をそれぞれ計算した. 水相に塩類を添加すると, 塩析効果が生じて気液界面でのモノクロロベンゼン濃度が高くなり, そのためにモノクロロベンゼンの除去率が増加する.水相へのエタノール添加は水相の表面張力の低下による気泡径の減少を引き起こし, その結果気泡の単位体積当たりの表面積を増加させる.したがって, 水相への塩類および少量のエタノール添加はモノクロロベンゼンの除去率を増加させる効果がある., Removal of organic compounds from an aqueous solution has been studied using solvent sublation. The organic compunds are mono-chlorobenzene, trichlorobenzene and naphthalene. They are removed at high efficiency by solvent sublation, because they are hydrophobic and have low vapor pressures. A model for the removal mechanism of the organic compounds from an aqueous phase is constructed and the removal percentage calculated from the model is compared with experimental results. Removal percentages for the organic compounds, by bubbling and by transfer to the organic solvent in the upper part of the column, are calculated from model equations. When salts are added in the aqueous phase ,the removal percentage of mono-chlorobenzene increases due to the salting out effect. The removal percentage of mono-chlorobenzene is slightly enhanced with addition of ethanol to the aqueous phase,which makes the diameters of bubbles smaller and consequently increases surface area per unit volume of bubble. The addition of salts and ethanol has an effect on the increase in removal percentage of the organic compounds.}, pages = {327--333}, title = {溶媒浮選法による水溶液中の微量有害有機物の除去に関する研究}, volume = {21}, year = {1995} }