@article{oai:kansai-u.repo.nii.ac.jp:00010889, author = {高野, 哲郎 and 上島, 紳一}, journal = {情報研究 : 関西大学総合情報学部紀要}, month = {Mar}, note = {料理を作る際,調理者はその段取りを考える必要がある.しかし,レシピに記述されている段取りは,調理者個々の環境に基づいたものではない.また,各手順においても調理場所や時間など,種々の経験的な了解などが要求されるため,初心者にとって必ずしも理解し易いとは言えない.本稿では,調理者毎の異なる環境における段取りの導出法を提案する.まず初めに,インターネット上に存在するレシピデータを収集し,構造解析と情報の補完を行い,調理に必要な情報を明確にした調理シナリオの形に変換する.次に,調理シナリオから調理の段取りに必要な値を抽出し,調理における制約を考慮したスケジューリングを行って段取りを導出する.最後に,本稿で提案する調理支援システムのプロトタイプシステムを示す., This paper discusses a cooking support system, "Cooking Studio", for cooking novices. Our system first collects recipes from the Web, analyzes them morphologically and semantically to generate, a Cooking Scenario. We derive information from Web recipes and add data which is necessary for scheduling. Next we describe a scheduling method to derive cooking procedures based on each user's cooking environment. We also show a prototype system of "Cooking Studio". Our system displays cooking procedures expressed in a time chart as the result of scheduling in the user's own kitchen; as well as instructions, figures, and movies. We believe "Cooking Studio" provides helpful GUI for cooking novices., <特集>矢島脩三教授定年退職記念}, pages = {117--142}, title = {段取りの導出を行う調理支援システムの提案}, volume = {22}, year = {2005} }